Pääsivulle

Helsingin Sanomat julkaisi mielipidesivulla 31.1.2010 Vesa Raiskilan kirjoituksen salaliittoteorioista. Se oli vastakirjoitus Joonas Sivelän kirjoitukseen (HS tiede 26.1.2010). Sivelä tekee väitöskirjaa Helsingin yliopistossa AIDSiin liittyvistä uskomuksista Etelä-Afrikassa. Luettuani Sivelän sepustuksen, en epäile hetkeäkään etteikö väitöskirjasta tulisi vakuuttava "menninkäistarina". Sivelä siis on "tutkija" ja edustaa "tiedettä". Verratkaa näitä kahta kirjoitusta ja vetäkää omat johtopäätöksenne. (hy-k)


Joonas Sivelä, HS Tiede 26.1.2010:

Pstt, meille valehdellaan

Salaliittoteoriat ovat yleistyneet rajusti. Internetissä leviävät tarinat yrittävät jäsentää aina vain mutkistuvaa maailmaa.

(Jonas Sivelä)

En kirjoittanut tätä tarinaa itse. Teen töitä yliopistolla. Siellä on ryhmittymä, joka yrittää kaapata vallan mediassa. En kerro enempää.

Salaliittoteorioita on nyt enemmän kuin koskaan. Isojen uutisten yhteydessä joku tarjoaa ilmiöille aina vaihtoehtoista selitystä. Selitys on monesti salaliitto, olipa kyseessä Estonian uppoaminen tai Olof Palmen tai John F. Kennedyn murha.

Ja eiköhän Haitin maanjärityksen sysännyt liikkeelle jokin Naton tai Kiinan salainen asekoe.

Tarinoiden kerronta on sähköisessä ajassa yhä helpompaa. Verkossa miljoonat ihmiset voivat viestiä keskenään lähes rajoituksetta.

Olemme siirtyneet nuotion äärestä tarinoimaan internetiin. Tarinan rakenne ja sisältö ovat samoja kuin ennen.

Salaliittoteoriat toistavat vanhoja, hyväksi koettuja aiheita. Ne ovat ennen kaikkea hyviä tarinoita.

Ihminen on aikojen alusta jäsentänyt ympäröivää maailmaa satujen ja legendojen avulla. Me emme pelkästään halua kuulla kertomuksia, me tarvitsemme niitä. Kertomukset ilmaisevat jaettuja kulttuurisia merkityksiä. Niiden avulla viestimme toisille uskomuksista, normeista ja arvoista.

Ennen kehitimme ympärillemme tonttuja, peikkoja ja menninkäisiä. Yritimme selittää outoa ja vaikeasti ymmärrettävää.

Urbaanit legendat ja salaliittoteoriat ovat nykyajan tarinoita. Ne kierrättävät perinteisiä teemoja nyky-ympäristössä. Tarinoita kerrotaan ikään kuin ne olisivat tosia. Usein ne käsittelevät julkisuudessa esiintyneitä asioita, jotka huolestuttavat.

Salaliittojen kehittely rikastuttaa populaarikulttuuria. Dan Brownin bestsellereissä esiintyvät niin temppeliherrat kuin vapaamuuraritkin. Ja olisiko X-Files yhtä jännä, jos taustalla ei kummittelisi Tupakkamies salaisine tavoitteineen?

Filosofi Karl Popper (1902–1994) kirjoitti jo kauan sitten, että salaliittojen kehittelystä tuli 1900-luvulla tapa jäsentää hankalaa maailmaa. Sitä on yhä vaikeampi hahmottaa.

Uskonnot tai poliittiset ideologiat eivät ole enää yhtä vahvoissa kantimissa kuin ennen.

Meiltä on kadonnut se "suuri kertomus", kaiken kattava ajatus, joka on aikaisemmin tarjonnut turvaa ja antanut elämälle merkitystä.

Heijastavatko salaliittoteoriat myös luottamuspulaa?

Ruotsalaisen valtiotieteilijän Erik Åsardin mukaan salaliittoja kehitellään yhteiskunnissa sitä enemmän, mitä vähemmän kansalaiset luottavat politiikkoihin.

Järjestäytynyt paha siis täyttäisi suuren kertomuksen jättämän aukon. Åsard on tarkastellut Kennedyn ja Palmen murhien salaliittoteorioita.

Kuulostaa pelottavalta, mutta ehkä salaliittoihin perustuva maailmankuva on sittenkin hyväksi. Se voi olla parempi kuin elämä ilman merkityksiä.

Totuus taitaa olla usein tarua tylsempi. Hyvä tarina tekee maailmasta ymmärrettävämmän – ja hieman jännittävämmän.

Ja eikö olekin kätevää, kun epäkohdat voi laittaa jonkun muun syyksi?

Valehtelin jutun alussa. Tämän kirjoituksen saneli minulle hammasimplanttiin pahansuopainen ryhmittymä salaisessa sotilastukikohdassa.

(Kirjoittaja tekee Helsingin yliopistossa väitöskirjaa aidsiin liittyvistä uskomuksista Etelä-Afrikassa.)

============================================================

Salaliittojen kahdeksan kärki

(Jonas Sivelä)

JFK. Virallisen näkemyksen mukaan Lee Harvey Oswald murhasi Yhdysvaltain presidentin John F. Kennedyn 1963.

Kaikesta kuitenkin näkee, että oudosti harhailleen luodin taustalla olivat myös ainakin CIA, KGB, mafia, Richard Nixon ja Fidel Castro.

Kuulentoja ei tehtykään 1969–1972. Tämän osoittaa esimerkiksi Yhdysvaltain lippu, joka liehui, vaikkei Kuussa ole ilmakehää. Koko spektaakkeli kuvattiin studiossa.

Hiv ja aids. Etelä-Afrikan entisen presidentin Thabo Mbekin mukaan hiv ja aids ovat lääketehtaiden ja CIA:n kehittelemiä. Tavoitteena on lisätä lääkkeiden kauppaa.

NWO (New World Order) eli uusi maailmanjärjestys. Pieni kansainvälinen eliitti johtaa todellisuudessa maailmaa.

Sen tavoite on keinoja kaihtamatta luoda yksi suuri maailmanhallitus. NWO:n taustalta löytyy pankkiireja, poliitikkoja ja salaseuroja.

NWO on suurten salaliitoteorioiden arkkiroisto. Sen kerrotaan tapattaneen esimerkiksi prinsessa Dianan.

NWO on kehittänyt aidsin ja miksei sikainfluenssankin.

Ufoja

ja avaruusolentoja on olemassa. Niitä piilotellaan salaisessa yhdysvaltalaisessa sotilastukikohdassa Area 51:ssä Nevadan osavaltiossa.

Kaikki vallankahvassa ovat oikeasti avaruusolentoja.

Syyskuun 11. päivän iskujen takana eivät olleet arabiterroristit vaan Yhdysvaltain hallitus. Iskuilla haluttiin oikeuttaa hyökkäykset Afganistaniin ja Irakiin. Tavoite oli saada hallintaan maiden öljyvarannot ja elvyttää sotateollisuutta.

Sikainfluenssa. H1N1-virus on kehitetty laboratoriossa. Sillä tavoitellaan lääkemyynnin kasvua ja hillitään maailman ylikansoitusta.

Ilmastonmuutos on huijausta. Sen taustalla toimii laaja tuhansien tutkijoiden verkosto, jonka tavoite on varmistaa itselleen toimeentulo lypsämällä rahaa tutkimuksilleen.

============================================================

Se joka hallitsee prinsessa Dianaa, hallitsee maailmaa

(Jonas Sivelä)

Elokuussa 1997 prinsessa Diana, hänen miesystävänsä Dodi Al-Fayed sekä autonkuljettaja Henri Paul kuolivat Pariisissa. Heidän autonsa törmäsi betonipylvääseen Seinen alittavassa tunnelissa.

Salaliittoteorioiden mukaan prinsessa Dianan kuolema ei ollut onnettomuus. Hänet salamurhattiin. Seuraava teoria on niin uskomaton, ettei sitä haluaisi olla uskomatta:

Pont de l'Alman tunneli, jossa prinsessa Dianan auto törmäsi betonipylvääseen, on merovingien aikainen pakanallinen uhripaikka. Merovingit oli frankkilainen kuningassuku, joka hallitsi nykyisiä Länsi-Saksan, Belgian ja Ranskan alueita 400–700-luvuilla. Legendojen mukaan merovingit ovat suoraan alenevassa polvessa Jeesuksen jaMaria Magdalenan jälkeläisiä.

Jeesushan ei kuollut ristillä, vaan karkasi naisystävänsä Marian kanssa Ranskaan. Kaikki Euroopan oikeasti kuninkaalliset suvut, kuten prinsessa Dianan sukuStewartit, polveutuvat merovingeista, ja näin myös Jeesuksesta. Yhdistyneiden kuningaskuntien valtaistuimella nyt istuvat Windsorit eivät polveudu merovingeista. He ovat itse asiassa huijareita.

Maailmanherruuteen pyrkivä salaseura Uusi maailmanjärjestys (New World Order, NWO) näki prinsessa Dianassa kaivatun mahdollisuuden.

NWO:n suunnitelma oli naittaa prinsessa Diana USA:n silloiselle presidentille Bill Clintonille. Jos Hillary ei suostuisi avioeroon, hänet tapettaisiin.

Prinssi William nousisi valtaistuimelle jo 25-vuotiaana. Jos prinssi Charles ei luopuisi kruunusta, hänet murhattaisiin. Prinssi Harry muuttaisi äitinsä prinsessa Dianan kanssa USA:han. Harrysta tulisi Yhdysvaltain kansalainen ja lopulta senaattori.

Prinsessa Dianan ja Bill Clintonin yhteisistä lapsista tulisi Yhdysvaltain kansalaisia. Näin he kelpaisivat Yhdysvaltain presidentiksi. Se, joka hallitsisi Dianaa ja hänen lapsiaan, saisi otteen maailmanherruudesta.

Diana kieltäytyi naimasta Bill Clintonia. Hän valitsi rakkauden ja päätti mennä naimisiin Dodi Al-Fayedin kanssa.

Avioliiton myötä hänestä olisi tullut Saudi-Arabian hallitsijasuvun jäsen. Hän olisi saattanut kääntyä muslimiksi.

Saudit eivät missään nimessä saisi saada Dianaa hallintaansa. Siksi NWO, yhdessä Britannian salaisen tiedustelupalvelun kanssa, järjesti Dianan ja Dodi Al-Fayedin salamurhan.

Britannian tiedustelupalvelun sisäinen ryhmittymä onnistui kuitenkin järjestämään sen, että Diana kuolisi juuri Pont de l'Alman tunnelissa.

Dianan uhraaminen merovingien historiallisella uhripaikalla johtaisi lopulta maailmanlaajuiseen Pyhä Diana -kulttiin. Syntyisi uusi uskonto.

Se, joka hallitsee uutta uskontoa, hallitsee maailmaa.

(Lähde: Consipiracy Nation, numero 95 (1997).)