TAKAISIN


6.8.2003

Mustia leskiä ja itsemurhaiskuja, aitoa terrorismia vai turvallisuuspalvelun provokaatioita?

Niinsanotut itsemurhaiskut ovat suuresti lisääntyneet tämän vuoden aikana niin Tshetsheniassa, kuin Venäjälläkin. On ollut eräitä kuorma-autopommeja, yritys Kadyrovia vastaan ja Moskovan pommit rock-konsertissa ja ravintolan luona. (Tuoreeseen sotilassairaalan pommiin en tässä vaiheessa ota kantaa).

Onko mikään näistä iskuista onnistunut kunnolla? Ei. Useimmat pommit ovat lauenneet ennenaikaisesti, tai eivät ollenkaan. Tätäkö on Basajevin marttyyrien pataljoonan ammattitaito? On väärin esittää tuomioita näiden tekojen taustavoimista ilman perusteellista tutkimusta. Tavan mukaisestihan useimmat valtiot ja jopa ihmisoikeusjärjestöt ovat kiirehtineet tuomitsemaan tshetsheenien aseelliset ryhmittymät näiden iskujen takia.

Liittyvätkö terrori-iskut kenties Venäjän lähestyviin vaaleihin, kuten on esitetty? Vai onko kyseessä kansainvälisen hyväksynnän kalastelu Putinin taholta? Vai onko todella Shamil Basajev nykyisin täysiverinen terroristi? On täysin mahdollista, että eräät tämän vuoden iskuista ovat Basajevin käsialaa, lähinnä alkukesän isku FSB:n päämajaan Nadterechnojessa, tai ilmavoimien henkilöstöä kuljettaneeseen bussiin. Kuten todettu, emme voi yleistää, mutta tarkastellaan hieman Moskovassa 5. heinäkuuta rock-konsertissa räjähtäneitä ja sen jälkeen yöllä 9-10.7. ravintolassa estettyä pommia. Nämä ovat nimittäin sikäli erikoisia, että ne ovat ensimmäiset puhtaasti venäläisiin siviilikohteisiin suuntautuneet teot.

Simon Saradzhyan (The Moskow Times) kirjoittaa 15.7. poliisin olevan vakuuttunut, että nämä kolme tapausta liittyvät toisiinsa. Rock-konsertissa yksi nainen yritti räjäyttää repussaan olevat räjähteet, mutta ainoastaan sytytin toimi surmaten ainoastaan naisen itsensä. Toinen nainen onnistui paremmin, mutta silti vain puolet räjähteistä toimi. Venäjän sisäministeri Boris Gryzlov ilmoitti, että Tushinon rock-konsertin pommit olivat tshetsheeniterroristien vastaus presidentti Putinin edellisenä päivänä antamaan ilmoitukseen, että Tshetshenian presidentinvaalit pidetään lokakuussa. Heinäkuun 10. Pavel Felgenhauer kirjoittaa kolumnissaan (The Moskow Times), että tuo selitys on äärimmäisen epätodennäköinen, sillä terroritekoja valmistellaan viikkojen ajan. Kuka olisi tiennyt etukäteen Putinin ilmoituksesta, turvallisuuspalvelu? Felgenhauer on erittäin skeptinen ja mainitsee lisäksi, että Tushinon pommit oli erään tiedon mukaan varustettu radiolaukaisimella.

Aleksandr Agamov (utro.ru) kertoo puolestaan, että ravintolan luona nainen nimenomaisesti esitteli paikan turvamiehille, että hänellä on repussaan räjähteitä, osoitti laukaisimen johdot ja napin, jota hän useita kertoja myös painoi. Turvamiehet kutsuivat poliisin, nainen pidätettiin, mutta reppu kannettiin kadun toiselle puolelle. Räjähde-expertti, eräs FSB-majuri, lähestyi sitä, mutta ei ehtinyt edes koskettaa reppua, kun se räjähti ilmeisesti kaukolaukaistuna radiosignaalilla. Sangen outoa.

Pidätetty nainen, Zarema Muzhikhojeva, kertoo tulleensa Ingushiasta Moskovaan, jossa tapasi Ljuba nimisen keski-ikäisen naisen. Tämä vei hänet datshalle kaupungin ulkopuolelle ja tarjosi mehun joukossa ilmeisesti jotain opiaattia. Sen jälkeen nainen vietiin ajelulle kaupunkiin katselemaan kohteita. Naisen taustasta kerrotaan, että hän on Bamutin kylästä ja menetti aviomiehensä ensimmäisessä sodassa ja hänellä on myös yksi lapsi. Puoli vuotta aikaisemmin nainen oli yksinkertaisesti kadonnut kotikylästään.

Mitä enemmän saamme tietää näiden tapausten yksityiskohdista, sitä enemmän kysymyksiä herää. Mitä järkeä olisi iskeä venäläisiin siviileihin? Väittäisin, että jos teot olisivat Tshetshenian vastarintaliikkeen tekemiä, ne olisivat kohdistuneet sotilaisiin tai OMONeihin, räjähteet olisivat toimineet asiallisesti ja kuolonuhreja olisi ollut paljon.

Halutaanko tässä Venäjän turvallisuuspalvelun toimesta luoda myyttiä "mustista leskistä", jotka ovat lähteneet Venäjälle kostamaan? Leskien hankkiminen Tshetsheniasta ei olisi todellakaan vaikeaa. Turvallisuuspalvelulle ei ole temppu eikä mikään valikoida miehensä menettäneitä ja kenties henkisesti epätasapainoon joutuneita naisia Tshetsheniasta, lähestyä heitä jonkin tshetsheeniagentin kautta, houkutella Venäjälle ja manipuloida suorittamaan epätoivoinen teko. Onhan presidentti Mashadovkin kertonut, miten lukuisat naiset ovat tarjoutuneet hänelle itsemurhaiskun tekijöiksi.

On vain jälleen kysyttävä, ketä hyödyttää esittää tshetsheenit tällaisessa valossa? Putin sai jälleen aiheen raivota lopettavansa tshetsheenit koloihinsa (ei vessoihin tällä kertaa). Vaalit lähestyvät. Tämä politiikka on vaarallista, sillä on olemassa takapotkun vaara. Tshetsheenit saattavat oikeasti tehdä jotain radikaalia ja kansalaiset kyllästyvät ainaiseen sotatilaan. Kansalliskiihkolla ei voi ratsastaa loputtomiin.

Putinille ei vain ole vaihtoehtoa. Jos haastaja alkaa ilmaantua, tapahtuu salamurha, kuten Sergei Jushenkon tapaus osoittaa. Kovat ajat Tshetsheniassa tulevat siis jatkumaan.