PÄÄSIVULLE - KOLUMNEJA

”Lento 93” on fiktiota – eikä vain se

Jarmo Valkola arvioi tässä lehdessä Paul Greengrassin uutta elokuvaa Lento 93 (18.8.). Valkola korostaa elokuvan ”dokumentaarisuutta” ja kuvaa sitä ”mahdollisimman pitkälle faktoihin pohjautuvaksi”. Mitä nämä ”faktat” ovat?

Virallisen 9/11-komission mukaan lennon 93 kaappauksesta ei ehtinyt ilmavoimiin minkäänlaista tietoa ennen sen maahansyöksyä. Ei, vaikka ensimmäiset merkit ongelmista saatiin yli puoli tuntia ennen koneen tuhoa (joka tapahtui 10:03).

Tämä väite on täysin ristiriidassa mm. ilmailuhallinto FAA:n komission omassa kuulemistilaisuudessa 23.5.2003 antaman selvityksen kanssa (ks. 9-11commission.gov). Sen mukaan kaikista poikkeavasti käyttäytyneistä lennoista jaettiin konferenssipuheluissa reaaliaikaista tietoa mm. puolustusministeriölle ja ilmavoimille runsaasti toista tuntia ennen lennon 93 väitettyä maahansyöksyä. Tämän tiedon myös ilmavoimat vahvisti tuolloin komissiolle.

Neljän presidentin turvallisuusneuvonantajana toiminut Richard Clarke kertoo kirjassaan Against All Enemies, että FAA:n pääjohtaja Jane Garvey kertoi Valkoisesta talosta johdetussa videoneuvottelussa (johon Donald Rumsfeld ja kenraali Richard Myers osallistuivat) klo 9:35 lennon 93 tulleen mahdollisesti kaapatuksi.

Elokuvassa hehkutetaan kovasti tilanteen kaoottisuutta, muttei tuoda esiin, että ko. aamuna oli menossa useita sotaharjoituksia, joissa lehtitietojen mukaan mm. tuotettiin vääriä tutkasignaaleja olemattomista kaapatuista koneista. Harjoituksilla oli myös vedetty suurin osa Koillis-Usan hävittäjistä Alaskaan ja Pohjois-Kanadaan.

Miksi tällä kaikella on merkitystä? Siksi, ettei virallinen kertomus syyskuun 11:nnen tapahtumista luhistu lähemmässä tarkastelussa vain lennon 93 osalta. Sama pätee koko tarinaan noista pahojen muslimien iskuista. Tämän voi todeta, jos uskaltautuu valtiollisen sotapropagandan luoman ja valtamedian ja ns. asiantuntijoiden ylläpitämän keinotodellisuuden ulkopuolelle (esim. www.11syyskuu.org). Jokainen voi itse arvioida, mitä maailmalle merkitsee, että koko terrorismin ”vastainen” sota perustuu valheelle.

Sami Yli-Karjanmaa
Jyväskylä

Julkaistu Keskisuomalaisessa 24.8.2006

Lisätietoja lennoista myös prof. David Ray Griffinin artikkelissa Flights 11, 175, 77, and 93: The 9/11 Commission's Incredible Tales