pääsivu

 

Kenraali Makarov ja myrsky vesilasissa

Kovaa kohua on nostatettu kenraali Makarovin puheesta. Puhe on suurimmalta osaltaan melko neutraalia ja käsittelee mm. Venäjän asevoimien uudistamista. Kohutut kohdat kertovat huolesta Suomen NATO-suhteiden tiivistymisen vuoksi, sotaharjoituksista NATOn kanssa esim Norjassa ja väitetystä Suomen puolustusvoimien yhteistyöstä Georgian kanssa. Jyrki Iivonen kiisti viimeksimainitun ja nämä muut Makarovin huolenaiheet ovat jo pidemmältä ajalta tuttuja.

Minkä me voimme sille, että NATO-myönteinen kokoomus nauttii vahvaa kansan kannatusta. Kokoomus vie meitä vääjäämättä Yhdysvaltojen kainaloon, tästä tuoreinpana esimerkkinä osallistuminen Islannin ilmavalvontaan. NATO-hegemonia on sisäistetty myös vasemmistodemareissa, mistä ulkoministeri Tuomiojan ja vuosi sitten Libyan sodan aikaiset silloisen presidentti Halosen lausunnot kertovat. Tässähän puhutaan niistä kuuluisista "yhteisistä arvoista", jotka ovat EU:nkin yhdistävä tekijä.

Makarovin puheesta on poimittu kohtia tarkoitushakuisesti. Sopulilauma repi tapansa mukaan otsikoita. Mitään kohun aihetta ei todellisuudessa ollut. Tiettyä skarppaamista voidaan toivoa erityisesti NATO-kiimaiselta kokoomukselta. He tuskin ottavat opikseen. Kansa saa sanoa mielipiteensä seuraavissa vaaleissa, eikä sen varaan kannata laskea mitään. Suomen poliittinen eliitti haluaa "lännettyä" ja kansa hyväksyy sen vaaleissa. Koirat haukkuvat ja karavaani kulkee.

8.6.2012
Hannu Yli-Karjanmaa

ps. Joku kerää tämän johdosta "Kiitos, herra kenraali" -adressia, joka on tarkoitus luovuttaa Venäjän lähetystölle. En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa...