PÄÄSIVULLE - KOLUMNEJA


Jouni Jokivirta 29.5.2005

Mediat Suomessa

Suomea pidetään vapaan lehdistön maana, näin kertoo Reporters Without Borders. RWB:n vuonna 2004 julkistamassa lehdistönvapausindeksissä Suomi sijoittui jaetulle ensimmäiselle sijalle muun muassa Norjan ja Tanskan kanssa. Samaisella indeksillä Yhdysvallat on vasta sijalle 22, tämä on mielenkiintoinen havainto kansasta mikä on "edistämässä" demokratiaa ja vapautta kaukana omalta maaperältään.

Suomessa kilpailu on kovaa eri uutis- ja mediapajojen välillä, mikä pitää huolen uutisotsikoiden vaihtuvuudesta ja uusien aiheiden esiinkaivamisesta. YLEn TV-lupamaksuakin on perusteltu yksityisomistuksesta vapaan ja riippumattoman tiedonvälityksen ylläpitämisellä. Kaiken kaikkiaan Suomen kaltaisessa maassa ei pitäisi olla ongelmia "nostaa kissa pöydälle". Tällainen merkittävä aihe olisi esimerkiksi syyskuun yhdennentoista päivän tapahtumat, mediat eivät kuitenkaan vaikuta olevan kiinnostuneita aiheen kriittisistä tarkasteluista.

Suomen uutispajoilla on kyllä esitettävänään "tärkeämpiäkin" aiheita. Esimerkiksi Suomen ilmatilan loukkausten julkistaminen tapahtui sattumalta samana päivänä kun Tarja Halonen ilmoitti ehdokkuudestaan. MTV 3:n seitsemänuutislähetyksessä kerrottiin ensin ilmatilan loukkauksista, sitten Halosen ehdokkuudesta, ja sitten taas palattiin kummastelemaan kuinka presidenttimme aikoo toimia tilanteessa. Tämä siis ihan sattumalta. Toisaalla YLEssä on tapana laittaa paperialan uutisointeihinsa tehtaiden aikaisemmin tekemät miljoonavoitot heti jutun jälkeen, ei siis talousuutisiin. Tämäkin varmaan sattumalta, jos sitä YLEltä kysyttäisiin.

Suomen mediat näyttävät olevan varattuina taistelussa toisiaan vastaan ja omien agendojensa ajamisessa. Maailman suurinta rikosta, painavinta kissaa ei jakseta nostaa pöydälle. Kansaa valistetaan aivan toissijaisilla tapahtumilla, kuten Matti Nykäsen (puukon) tempauksilla ja Tanja Karpelan tilityksillä Ilta-Sanomille.

Iltapäivälehdissä on taannoin jopa kauhisteltu amerikkalaisten toimesta Kosovossa tapahtunutta Suomen lipun häpäisyä. Jos lippumme häpäisy on juttuna samaa sarjaa Matin ja Tanjan kanssa, eli on juttu mikä kansaa kiinnostaa, niin eikö myös maamme johtoa voisi syyttää lipun häpäisystä seuraavan lehtipainoksen kannessa? Suomi on antanut Yhdysvalloille luvan käyttää lippuamme "terrorin vastaisen koalition" logossa, eli Suomi parhaillaan mainostaa tappaneensa yli satatuhatta siviiliä Irakissa.

Toisaalta ihmisiä ei vain kiinnosta, tai he vain ummistavat silmänsä liian kauheilta asioilta vaikkä näitä heille kerrottaisiin. Tämä pätee muuallekin kuin "salaliittoteorioihin". Vastikään suomalaiset tutkijat ovat todenneet lintuinfluenssan leviämisen pandemiaksi pidemmällä aikavälillä pomminvarmaksi, suomalaisista noin yksi neljäsosaa saisi tartunnan. Lintuinfluenssan tappoprosentti on huima, nopean päässälaskun mukaan hautausmaita joutuisi urakalla laajentamaan, sillä pelkästään kotimaassamme kuolleita olisi noin miljoona. Otsikoita lintuinfluenssasta on ollut runsaasti, ja tulevaisuudessa varmasti paljon enemmän. Silti asia ohitetaan olan kohautuksilla, eikä ketään kiinnosta lähettää rahaa Aasiaan pandemian ehkäisytyöhön.

Isäinmaamme kuuluu lehdistönvapauden kärkikastiin, asiat eivät pitäisi olla huonolla tolalla. Olipa kyse sitten ihmiskunnan luonteesta tai medioiden tavasta toimia, ihmiset eivät ole tietoisia tosiasioista. Kansa pidetään tyytyväisenä leivällä ja sirkushuveilla.