PÄÄSIVULLE - KOLUMNEJA

Sami Yli-Karjanmaa 7.8.2004

Michael Moore - osa ratkaisua vai ongelmaa?

Yhdessä asiassa Fahrenheit 9/11 onnistuu täydellisesti: George W. Bushin naurettavaksi tekemisessä. Elokuva onkin tässä suhteessa monin paikoin äärimmäisen hauskaa katsottavaa. Kyseessä ovat kuitenkin hyvin vakavat asiat. Syyskuun 11:nnen päivän virallisen valheen paljastamisen kannalta filmi on ristiriitainen. On sinänsä hyvä, että amerikkalaiset saattavat sen nähtyään herätä tajuamaan, että heille valehdellaan suut ja silmät täyteen. Mooren sanoma on: Afganistanin ja Irakin miehityksissä ja kansalaisoikeuksien romuttamisessa monilta osin ei ole kyse terrorismista vaan öljystä ja aseteollisuuden voitoista. Itse 9/11 häipyy taustalle, sen tapahtumat olivat vain hyvä veruke sodille, otollinen sattuma.

Suuri ristiriita vallitsee Mooren suhtautumisessa Bushin hallinnon propagandaan yleisesti ja viralliseen tarinaan 9/11:stä. Jälkimmäisen epäilyyn Moore ei jostain syystä näe syytä. Hän hyväksyy tarinan arabikaappareista ja korostaa voimakkaasti niin kaappareiden kuin Bushin hallinnon kytkentöjä saudeihin, sekä bin Ladeneihin että kuningasperheeseen. Tässä mielessä elokuva on vaarallisenkin simplistinen: tyhmä Bush (ja sen ilkeät kaverit) vain pois vallasta, niin kaikki on hyvin. Lisäksi ihmetyttää, että Moore puhuu USAn suhteista arabimaailmaan käsittelemättä lainkaan maan erityisshdetta Israeliin.

Syyskuun 2001 tapahtumien käsittelyn jääminen kesken häiritsee. Elokuvassa on ikään kuin aukko, jonka voisi täyttää kahdella tavalla, joista riippuu, onko Moore osa ongelmaa vai ratkaisua. Pessimistinen vaihtoehto on, että koska elokuvan (katkaistu) kärki osoittaa suoraan Saudi-Arabiaan, se valmistaa maaperää ko. maan "hoitamiselle" seuraavaksi - ehkäpä seuraavan presidentin toimesta. Tärkein peruste sille, että Irakin sota oli väärin, on se ettei maa ole koskaan uhannut USAa. Se mikä tulee selväksi ilman että sitä avoimesti sanotaan, on, että jos saudit ovat syyllisiä, he ovat suora uhka ja miehitys on oikein.

Optimistisempi vaihtoehto on, että Moore on älykkäämpi kuin miltä näyttää, ts. ei riittävän tyhmä uskoakseen oikeasti viralliseen 9/11-tarinaan. Mutta hän tietää, että totuus on annosteltava amerikkalaisille sitä pienempinä annoksina, mitä kauheampi se on. Ensin hän romuttaa Bushin yleisen uskottavuuden ja sitten menee asiaan.

Katsomassa elokuva kannattaa joka tapauksessa käydä.