PÄÄSIVU 
"Pasilan Pommi"
- mitä oikeastaan tapahtui vuonna 1995?
 

Muistio ja Kiertokirje
Janus Putkonen, Lokakuu 2008
Jakelu: Totuus-Liike


Tapahtumien tausta

 
25. elokuuta Pasilan poliisitalon vieressä Helsingissä räjähti autopommi, joka aiheutti suuret aineelliset vahingot poliisitalolle, oikeustalolle ja Yleisradion rakennukselle. Yksi poliisi loukkaantui lievästi. Tapaus ei koskaan selvinnyt.
*Wikipedia: http://fi.wikipedia.org/wiki/1995
 

Vuonna 1995 räjähti Pasilan poliisitalon edustalla räjähdelataus, jonka ääni kiiri läpi öisen Helsingin… Suomi oli pian shokissa, ja otsikot huusivat: "Terroristi-isku!" Meillä? Täällä Suomessa! Pian tapahtumaa alettiin yleisesti kutsua "Pasilan Pommiksi." Uutiset kertoivat autopommin räjähtäneen Suomen suurimman poliisitalon edustalla, romahduttaen osan sen julkisivusta ja tuhonneen vakavasti talossa sijainneita toimistotiloja. Yhden poliisimiehen kerrottiin loukkaantuneen tapahtumassa lievästi.

Pian tapahtuman jälkeen alue rajattiin yhdessä puolustusvoimien valmiusyksikön kanssa, ja tutkimukset öisestä räjähdyksestä virallisesti aloitettiin. Tapahtuma otsikoitiin luonnollisesti laajasti, olihan tapahtuma ensimmäinen todellinen terroristiteko Suomessa, ja näytti siltä, että Suomi oli osana kansainvälisesti kiihtyvän terrorin kohteista.

Muutaman päivän sisällä poliisin saamat tiedot tapahtumista julkistettiin. Annettiin tiedoksi, että poliisitalon edustalle pysäköintialueelle oli jätetty Opel Kadett merkkinen henkilöauto, joka oli varustettu räjähtein. Räjähdysaineen määräksi arvioitiin 40 kg voimakasta räjähdysainetta. Tuhoutuneesta toimistotilasta julkaistiin kuvamateriaalia, mutta mediaa ei päästetty tutustumaan tuhojen koko laajuuteen, koska talossa epäiltiin tapahtuneen kaasuvuotoja.

Muutama päivä tapahtuman jälkeen julkistettiin lehdistölle kuvat kahdesta alueella nähdystä ja liikkuneesta hämärämiehestä, joiden liikkeistä poliisi kaipasi lisätietoja. Kuvat "Ohukaisesta ja Paksukaisesta" julkaistiin myös päivälehtien lööpeissä, ja kansan keskuudessa huvitusta herättäneet piirtäjän luonnokset eivät lopultakaan löytäneet ketään syylliseksi epäiltyä. Kyseiset herrat ovat edelleen vapaalla jalalla ja nimeämättä. Tapahtumassa loukkaantuneen henkilöllisyyttä, taikka sen silminnäkijöitä ei koskaan paljastettu julkisuuteen.

Pasilan poliisitalon korjaaminen tuhoista aloitettiin välittömästi, ja ne jatkuivat tuosta päivämäärästä yli kalenterivuoden ajan, sisältäen täydellisen talon peruskorjauksen ja mm. kahden lisäkerroksen rakentamisen talon alle. Pelkkien tuhojen korjaus ei siis ollut kyseessä, vaan samalla paikka rakennettiin kokonaan uudestaan.

Viisitoista vuotta tapahtuman jälkeen tutkinta on edelleen avoinna. Mitä tapahtui Pasilassa 1995? Tekijöitä ei koskaan tavoitettu, ketään ei ole kuulusteltu teosta epäiltynä, eikä ketään ole asetettu oikeuteen, taikka vangittu tapahtuman johdosta. Koska tutkinta ei ole edistynyt, siitä päätettiin virallisesti luopua kymmenen vuoden "vanhentumis" ajan kuluessa umpeen vuonna 2005. Tapahtuma hävisi nopeasti myös päivälehdistä, ja nopeasti se "unohdettiin" … Tapahtuman tutkinnan lopettamisesta julkaistiin pieni uutinen.

Virallinen poliisitutkinta on siis jäänyt hiljaiseen pimentoon. Emme edelleenkään tiedä mitä oikeastaan tapahtui tuona yönä. Median vaikeneminen ja poliisin vähäsanaisuus ihmetyttää kovasti. Jotain salattiin, jostain syystä… Meidän kuuluu saada tietää totuus, se on perustuslaillinen oikeutemme.


Omakohtainen kokemukseni tapahtumasta

Työskentelin tapahtuman aikaan Yleisradion isossa pajassa, eli aivan räjähdyspaikan vieressä. Saavuin työpaikalle tapahtuman jälkeisenä aamuna, ja pääsin lävitse puolustusvoimien asettaman valvontarenkaasta, koska reittini työpaikalle kulki räjähdyspaikan lävitse. Kun saavuin paikalle, oli tapahtumasta kulunut vasta muutama tunti, ja poliisi oli vasta aloittanut rikospaikkatutkinnan alueella.

Kulkiessani "Ison Pajan" pääovesta työpaikalle, havaitsin n. 50m räjähdyspaikasta metallikappaleita talon edustalla. Kuullessani uutisen aamulla ennen työhön lähtöä, että Pasilan poliisitalon edustalla sattuneesta suuresta räjähdyksestä, kuvittelin tietenkin YLE:n suurten lasiseinien olevan räjähdyksestä sirpaleina. Mutta kuitenkin koko valtava lasipinta oli täysin ehjä, eikä naarmuakaan ollut silmämääräisesti havaittavissa! (* Wikipedia mainitsee tuhoja Ylen rakennuksessa, voin vakuuttaa, niitä EI ollut lainkaan! )

Aivan talon seinustalla oli yksi metallikappale, jonka painoksi arvioisin n. 5-10 kg, joka oli väitetysti räjähdyksen voimasta siihen lentänyt. Muutamia yksittäisiä metallin kappaleita lukuun ottamatta ei muuta ollut havaittavissa koko seinustan alueella. Ihmettelin talon naarmuuntumattomuutta suuresti, koska olin olettanut myös YLEn saaneen osansa "suuresta räjähdyksestä" talon vierustalla.

Ison pajan sisätilasta kaikilla läsnäolijoilla oli aitiopaikka seurata tapahtuman jälkiselvittelyä. Yleisradio toimi normaalisti, eikä mitään tiloja poistettu räjähdyksen johdosta edes väliaikaisesti pois käytöstä. Varsinaisen räjähdyspaikan päälle oli levitetty välittömästi telttarakennus, joka kooltaan vaikutti yllättävän pieneltä, mikäli sen sisällä oli pahoin revennyt ja tuhoutunut autonromu. Teltan koko oli maksimissaan 3x3 tai 3x4 metriä. Teltta vaikutti "toriteltalta."

Poliisit jatkoivat koko seuraavan päivän alueen siivoilemista, mutta mitään suurta esinettä, osaa tai maansiirtoon liittyviä toimenpiteitä en tapahtuma-alueella nähnyt kannettavan tai kuljetettavan. Poliisien toiminta näytti lähinnä käyskentelyltä väitetyn räjähdyspaikan ja mainitun teltan ympärillä. Paljon poliiseja ei alueella liikkunut, päivän mittaan noin kymmenkunta, ja heistä valtaosa siviilipukuisia.

Pasilan poliisitalon edustaa siivoiltiin päivän mittaan, mutta mitään romahtanutta julkisivua ei alueella ollut, kyseessä oli lähinnä lasinsirujen harjailua ja pienten osien kanniskelua. Oma henkilökohtainen mielipiteeni tapahtumasta syntyi nähdyn ja koetun, ja suhteessa asiasta uutisoidun kuvan perusteella. Väitetty tapahtuman laajuus ja suuruus tuntui todellisuuteen nähden täysin liioitetulta. Tuhot paljon pienemmiltä, kuin uutisissa väitettiin. Sanoin kollegalleni jo samaisena aamuna, että mikään ei täsmää, ja tiedän uutisoidun olevan valhetta. Sain myös samansuuntaista vahvistusta ja epäilyjä muilta alueella silloin olleilta, ja tuhon paikan nähneiltä mm. YLE:n henkilökunnan jäseniltä.

Ennustin samaisena aamuna, että "ketään ei tulla tästä syyttämään, ketään ei tulla kuulustelemaan, eikä ketään tulla tästä vangitsemaan." Se profetia toteutui, ja nuo väitetyt terroristit kulkevat edelleen keskuudessamme vapaalla jalalla. On kysyttävä, kuinka meillä on ollut varaa antaa kahden onnistuneen autopommin asettajan liikkua vapaana Suomessa, vaikka koko maailmassa on terroristijahti ollut kiivaimmillaan? Mikä takaa sen, ettei kerran onnistunutta terroritekoa uusittaisi?

Väitän edelleen, että "Pasilan Pommi" on valtion itsensä, omaa instituutiotaan vastaan suorittama terroriteko, jonka päätekijät eivät löydy kansan, vaan viranomaisten keskuudesta, ja sen päättäneet virkamiehet valtion silloiselta huipulta. Teon tarkoitus oli luoda tarkoituksen mukainen pelon ilmapiiri poliittisten tarkoitusperien vuoksi. Väitän että "Pasilan Pommi" on Suomen historian räikein valtioterroristinen teko sen omaa kansaa kohtaan.


Virallisen totuuden herättämät kysymykset

1. Pommin aiheuttamat tuhot

A. Kansainvälisessä uutiskuvissa on lukuisia kertoja välitetty kuvamateriaalia autopommien tuhoista. Auto räjähtäessään pienelläkin pommikuormalla aiheuttaa voimakkaan sirpaloitumisilmiön. Tuhot leviävät räjähdyskohteesta 360 astetta, ja aiheuttavat sirpalevahinkoja laajalla alueella. Pasilan pommissa tuhot rajautuvat hyvin pienelle osalle poliisitalon seinustaa, ja osoittaa selkeästi latauksen olleen suunnattu, taikka niin vaatimaton, että väitetty autopommi ei voinut olla kyseessä. 50 metriä räjähdyspaikasta sijaitseva suuri lasiseinä oli täysin naarmuuntumaton!

B. Helsingin Sanomien tapahtuman jälkeen ottama uutiskuva näyttää tuhon myös toimistotilojen sisäpuolelta. Kuvassa on nähtävissä lasinsirujen lisäksi myös kaaosmainen paineilmavaikutuksen aiheuttama sotku. Kirjakaappi on lentänyt ikkunan vastakkaiselta puolelta lähes huoneen yli lattialle, kaikilta seinustoilta on painavaa tavaraa lentänyt huoneen puolelta toiselle. Kuvaa tarkasti katsoen huomaa kuitenkin helposti, että pienet yksityiskohdat on yhä omilla sijoillaan: printterin paperit, postikortit seinillä, hiiri tietokoneen hiirimatolla, kansiot… Mikäli painevaikutus olisi sekoittanut huoneen totaalisesti, olisi se lennättänyt ensimmäisenä kaiken keveän ilmaan ja paikoiltaan, ja vasta koventuessaan kaatanut hyllykköjä ja kaapistoja. Kuva näyttää selkeästi vääristetyltä, ja sekasortoa on lisätty käsitöin tuhon laajuutta tarkoituksen mukaisesti suurentamaan.

C. Mediaa ei päästetty kahta toimistohuonetta lukuun ottamatta muihin vahingoittuneiksi väitettyihin tiloihin. Syyksi ilmoitettiin kaasuvuodot rakennuksen muissa osissa. Herää suuri kysymys, mitä kaasuja käytetään moderneissa 1990 luvun toimistotaloissa, ja varsinkaan poliisilaitoksilla, jotka palon tai räjähdyksen sattuessa voivat aiheuttaa huomattavaa lisävaaraa? Selitys tilan eristämiseen ulkopuolisilta, tiedotusvälineiltä ja ehkä suurelta osin henkilökunnalta, on todella epäilyttävä. Mitä haluttiin salata ulkopuolisten silmiltä?


Autopommi

Virallinen selitys kertoo 40kg voimakkaasta räjähteestä auton sisäpuolella, joka aiheutti mm. sen että Poliisilta meni lähes 2 vuorokautta ainoastaan selvittää minkä merkkinen auto oli kyseessä, koska auto oli niin täydellisesti tuhoutunut. Mikäli auto oli tuhoutunut niin totaalisesti, että ehjiä osia ei ollut löydettävissä, herää kysymys, mihin auto oli "pulverisoitunut" räjähdyksessä, koska lähiympäristössä ei auton osia ollut nähtävissä ensimmäisen päivän tutkinnan alkaessa. Myöskään nähtävän pienet vauriot lähiympäristön rakennuksissa eivät tue tätä väittämää voimakkaasta ajoneuvon "sirpaloitumisesta".

Jokainen auton osa sisältää itsessään sen sarjanumeron, ja auton rakenteessa on satoja auton valmistajaa kuvaavia tunnuksia, logoja ja valmistetietoja. Mikäli paikalla oli väitetty yleinen Opel -   merkkinen ajoneuvo, olisi sen kyennyt kuka tahansa muutamassa minuutissa arvaamaan. Auton merkin ilmoittamatta jättäminen ajoissa vähensi tarvetta kiinnittää huomiota varsinaisiin silminnäkijähavaintoihin. Vasta parin päivän päästä ilmoitettu ajoneuvotieto vähentää ratkaisevasti tuoreita muistikuvia edeltävän illan ja yön havaituista liikkeistä alueella.

Mikäli kyseessä oli voimakkaasti räjähtein panostettu autopommi, jäi sen aiheuttamat aineelliset vauriot joka tapauksessa pienimmäksi koko kansainvälisessä terrori-iskujen vertailussa.


Väitetyt tekijät ja poliisityö tutkinnassa

Poliisin julkaisemat alueella "silminnäkijöiden" mukaan havaitsemat kaksi kaverusta piirrettiin koomisiksi "Ohukaiseksi ja paksukaiseksi" … Tämä herätti laajasti myös hilpeyttä. Kuvien tunnistetiedoilla varustettuja henkilöitä voidaan olettaa löytyvän pelkästään suomessa n. miljoona, eikä mitään spesiaaleja tunnisteita kerrottu kummastakaan herrasta. Varsin epäuskottava kaveruspari kaiken kaikkiaan.

On vaikea uskoa että tekijöiden annettaisiin edelleen jatkaa elämäänsä ilman kiinnijäämisen riskiä. Tutkinnan lopettaminen tuloksettomana jättää silti ilmeisen mahdollisuuden tapahtumisen toistumiseen, ja mahdolliseen tulevaan viattomien ihmisten kuolemaan tai loukkaantumiseen. Tekijät on vaadittava oikeuteen ja tuomiolle vahingollisesta tuhotyöstään. Koska poliisit ilmoittivat erään (nimeä ei koskaan julkaistu) poliisimiehen lievästi loukkaantuneen iskussa, on kyseessä henkirikos, ja vähintään sen yritys, ei voida väittää teon jo vanhentuneen.

Tapahtuman uutta tutkimusta on vaadittava välittömästi, ja puolueettoman tutkimuslautakunnan asettamista tapahtuman ja sen tekijöiden selvittäjäksi.


Rikospaikkatutkinta

Teltan pystyttäminen räjähdyspaikan päälle heti ensimmäisenä toimenpiteenä ei helpota lainkaan tutkimusten suorittamista. Ulkona ei myöskään satanut, taikka muutoin vallinnut huono keli. Teltta räjähdyspaikan päällä kuvastaa vain tarvetta salata ulkopuolisen silmiltä jotakin, eikä kyseisen pienen teltan sisään olisi juuri muuta mahtunut kuin kenties pieni auto. Sisään ja ulos teltasta kulki kuitenkin jatkuvasti poliiseja, ja tuota "vetoisaa" pientä telttaa ihmeteltiin naapuritalon katselijoiden keskuudessa. Paikalla lopulta arveltiin olevan pelkkä "kraateri", mutta sirpaloitunutta autoa kun ei kuitenkaan löytynyt sen lähiympäristöstä...  Paikalla oli silmin nähden huomattava ristiriita väitetyn toden ja vallinneen todellisuuden välillä. Muistettakoon, että kun autopommit räjähtävät, paikalle kansainvälisessä kuvavertailussa jää aina autosta sen alusta ja renkaat, sekä suurin osa auton runkoa. Yhtään kuvaa ruhjoutuneesta Opel autosta ei koskaan julkistettu, eikä tuhoa voida verrata. Poliisin tulisi julkaista kuvat ruhjoutuneesta Opelista vertailua varten.


Tuhojen korjaus

Pasilan poliisitalo peruskorjattiin täydellisesti tapahtuman jälkeen. Korjaustyöt kestivät yli vuoden, ja ne kattoivat sekä maanalaisten osien, että kaikkien kerrosten uudelleen remontoinnin ja laiteasennukset. Tämä poliisitalon saneeraus tehtiin täysin ohi valtion budjetin. Mikäli pommi oli yllättävä tapahtuma, kuinka suunnitelmat täydellisen peruskorjauksen suorittamiseksi olivat jo tuolloin valmiina olemassa? Siis pommiko vain käynnisti jo ennakolta päätetyn rakennuksen suunnitelmallisen peruskorjauksen?


Motiivit

On muistettava että v. 1995 Suomi eli laman jälkeistä kireiden budjettien aikaa. Kaikilta valtionhallinnon aloilta karsittiin kuluja valtavasti. Kun katseet kääntyivät sisäministeriöön, tapahtui toivottu käänne, siis räjähdys Pasilassa. Luodussa Pasilan pommin jälkeisessä terrorismin pelon ilmapiirissä eivät leikkaukset sittemmin kohdistuneet poliisiin, taikka sisäministeriöön, ja rajavalvontaa tehostettiin EU:n vaatimusten mukaisesti. Kun Suomi liittyi EU:hun 1994, asetettiin Suomen poliisille muutosvaatimuksia, suuria panostuksia EU:n ulkorajojen valvontaan. Pelon ilmapiirissä mahdollistui moni poliittinen tarkoitusperä.


Lopuksi,

Muisto Pasilan Pommista ja sen ristiriitaisuuksista on pysynyt kirkkaana mielessäni. Yksikään kulunut päivä ei ole onnistunut hämärtämään tuota selkeää todistekuvaani siitä, kuinka vilpillisesti valtio saattaa toimia ajaakseen etuaan kansan mielipiteiden muokkauksessa, ja poliittisten tarkoitusperiensä toteutuksessa. Kattava todisteaineiston keruu on kuitenkin vielä tekemättä.

Virallisen totuuden ja poliisitutkinnan selvittäminen niistä ensimmäisenä. Sen jälkeen seuraa kriittinen ilmoitetun virallisen totuuden tarkastelu. Mikäli virallisen totuuden aukot jäävät miltään häiritseviltä osin selvitystä vaille, tulee niistä julkisesti esittää myös vaikeimpia kysymyksiä, ja vaatia niihin rehellisiä vastauksia. Pasilan Pommin tekijä, taikka tekijät on saatava vastuuseen teostaan, olivat he sitten keitä tahansa!

9/11 Totuus on nostanut asian varsin ajankohtaiseksi. Ristiriidat kansan ja valtion välillä on selvitettävä myös meillä kotimaassa, ja mikäli jokin askarruttavan vastauksen aiheuttama kysymys kansaamme jää hiertämään, on siihen oikeutettua demokratiassa saada myös viranomaisten vilpitön vastaus. Valtio ei saa kietoa toimintaansa valheilla, vaan pyrkiä toimimaan kansalaisten hyväksi totuutta vaalien.

Pyydän kaikkien tämän muistion lukeneiden apua totuuden selvittämiseksi yhdessä. Toivon, että ymmärrätte totuuden merkityksen tapahtumassa, jonka media ja valtio ovat toivoneet meidän jo täysin unohtaneen. Pasilan pommi oli huomattava ja harvinainen kotimainen terroriteko, jota ei koskaan selvitetty, mutta joka muutti politiikkamme suuntaa pysyvästi.


Kansalaistutkijoiden ryhmä

Täten perustan Pasilan Pommin tapahtumaa tutkivan sitoutumattoman kansalaisryhmän. Ilmoittaudu minulle sähköpostilla vapaamuotoisen viestin muodossa, ja pääset mukaan perustettavaan riippumattomaan kansalaistutkijaryhmään. Toivon perustavamme lähitulevaisuudessa myös aihetta käsittelevän nettisivuston, ja laadimme ryhmälle tutkimusmateriaalista postituslistat, sekä avaamme mahdollisuuden keskinäiseen keskusteluun.

Parhaiten autat tutkimustyössä keräämällä mitä tahansa aiheeseen liittyvää materiaalia: artikkeleita, valokuvia, videoita, linkkejä… jotka yhdistämme kokonaisuudeksi. Kaiken aineiston voit toimittaa alkuvaiheessa sähköpostiini, josta se lähtee edelleen kaikkien meidän tutkittavaksi ja käytettäväksi. Mikäli löydät epäkohtia materiaalissa, yksityiskohtia, motiiveja… Tee oitis löydöistäsi ja havainnoistasi ilmoitus, ja perustele väittämiäsi kuten parhaiten kykenet.

Teoriat ja löydökset julkaistaan keskuuteemme, nimimerkillä taikka ilman, ja yritämme sitten yhdessä hahmottaa mahdollisimman vaikeat kysymykset lopulta suoraan valtionhallinnollemme esitettäväksi. Sähköpostiosoitettasi ei tulla julkaisemaan, eikä nimeäsi tai henkilöllisyyttäsi tulla vastoin tahtoasi julkaisemaan. Voit osallistua ryhmän toimintaan myös nimimerkillä. Lupaan, että aktiivinen apusi palkitaan yhä runsaammalla uuden materiaalin edelleen postituksella!

Jo nyt omaavillani tiedoillani, sekä omakohtaisen kokemukseni kautta tiedän, että Pasilan Pommi on Suomen todellinen 9/11… Tämän muistion saa lähettää vapaasti eteenpäin, ja olen valmis kantamaan vastuun esittämieni kysymysten aiheuttamista reaktioista.


Totuuden puolesta,

Janus Putkonen
janus.putkonen( at )gmail.com