PÄÄSIVULLE


 

Hannu Yli-Karjanmaa 9.10.2006

Putinin syntymäpäivälahjasta

Venäläisen journalistin Anna Politkovskajan murha 7.10.2006 pysähdytti suomalaiset. Harvoin tyrannia näyttää pimeän puolensa näin häikäilemättömällä tavalla. Venäjän presidentin Vladimir Putinin syntymäpäivänä tapahtunut palkkatappajan suorittama veriteko on karmea muistutus siitä, että itänaapurissamme on vallalla järjestelmä, jonka ei tarvitse pitää yllä edes sellaista laillisuuden ja demokratian julkisivua, mihin lännessä on totuttu.

Kyseessä ei ollut pelkästään Putiniin ja Tšetšenian sotaan kriittisesti suhtautuvan toimittajan teloitus. Kyseessä oli myös ankara varoitus kaikille niille, jotka yhä uskaltavat kirjoittaa kriittisesti vallanpitäjistä. Tarkoitus on kylvää pelkoa; kuka tahansa voidaan tappaa, jopa kansainvälisesti tunnustettu ja arvostettu toimittaja. Teko täyttää terrorismin määritelmän, tarkoitus oli pelotella väkivallanteolla tiettyä kohderyhmää - toimittajia, ja teon pelotusvaikutus heijastuu myös huomattavasti laajemmin yhteiskuntaan. Kukaan ei ole turvassa!

Politkovskajan murha oli ollut pitkään odotettavissa, häntä oli uhkailtu lukemattomia kertoja ja v. 2004 Beslanin koulukaappauksen aikana FSB lähes sai hänet hengiltä yrittäessään myrkyttää hänet lennolla Moskovasta Rostoviin. Palkkamurhat ovat Venäjällä arkipäivää, lukemattomat vähemmän tunnetut toimittajat, poliitikot ja liikemiehet ovat menettäneet henkensä mafian tai Kremlin toimeksiannosta. Nuo kaksi ovat itse asiassa hyvin lähellä toisiaan, muistammehan hyvin prostituutioskandaalin, kun Venäjän kaupallisen edustuston huoneistoja Helsingissä käytettiin paritukseen, jonka periaatteessa pitäisi olla pelkästään (?) mafian toimialaa.

Ihmetyttää vain miksi edelleen jaksetaan jankuttaa, että kyseessä on takaisku Venäjän demokratiakehitykselle. Siis mille? Venäjällä ei ole milloinkaan ollut demokratiaa tai todellista kehitystä kohti sitä. Jeltsinin presidenttikauden alku oli tosin siinä suhteessa lupaava ja sananvapaus toteutui, mutta suojasään kausi loppui vähitellen ensimmäisen Tšetšenian sodan alettua ja viimeistään syksyn 1999 kerrostaloräjäytykset osoittivat, että nyt ollaan rakentamassa uudelleen totalitarismia. Ei samanlaista kuin Neuvostoliitossa, vaan toisenlaista, sellaista jossa vallitsee ankara sosiaalinen epätasa-arvo.

Vaatimukset siitä, että Venäjän on nyt tarkkaan selvitettävä Anna Politkovskajan murha ovat toivottoman lapsellisia. Kuka voisi Venäjällä selvittää "Putinin syntymäpäivälahjan"? Ei aiempiakaan tapauksia ole selvitetty. En väitä, että Venäjän turvallisuuspalvelu FSB olisi välttämättä tapauksen takana. Yhtä hyvin esim. Tšetšenian "pääministeri" Ramzan Kadyrov voi olla vastuussa, tosin tässäkin tapauksessa Kremlin luvalla.

Venäjän ei tarvitse hienostella, se on vahvoilla, sillä on kaasua ja öljyä, jota ilman emme tule toimeen. Toisaalta Venäjän johto katsoo, että vain terroriin perustuva hallinto pitää maan kasassa ja estää samanlaiset Yhdysvaltojen organisoimat "vallankumoukset", kuin on nähty Serbiassa, Georgiassa ja Ukrainassa. Se lienee pohjimmiltaan syynä siihen, miksi valtiota kohtaan kriittiset tai kansainväliset Venäjällä toimivat kansalaisjärjestötkin laitetaan ahtaalle.

Tällaisessa maailmassa nyt elämme. Yhdysvallat laillisti kidutuksen ja luulenpa, että on vain ajan kysymys milloin Britannia seuraa perässä. Elämme uutta barbarian aikaa ja paine demokraattista avointa yhteiskuntaa kohtaan kasvaa joka puolella. Kuten 1930-luvulla, jolloin maa toisensa perään liukui totalitarismiin. Nyt se tapahtuu "terrorismin" pelotteen avulla.

Anna Politkovskajan murha on allekirjoittaneelle sikäli erityisen surullinen asia, että olen tavannut hänet henkilökohtaisesti ja kuunnellut hänen alustuksiaan monia kertoja hänen vieraillessaan Suomessa.  Vapaa tiedonvälitys on Venäjällä muutaman pienjulkaisun varassa. Niiden toimittajat ovat nyt hyvin ahtaassa raossa. Kuka enää uskaltaa kirjoittaa kriittiseen sävyyn vallanpitäjistä?

 


Nämä Anna Politkovskajan artikkelit olen aikoinaan kääntänyt suomeksi:

Euroopan alennustila - ETYj:n tarkkailijaryhmä on poistunut Tshetsheniasta

Mitä tapahtui Vanhan Atagin "passientarkastusoperaatiossa"

Lapset Tshetshenian "erikoisoperaatioissa"

Sunnuntai-illan kynttilämielenosoitus Venäjän suurlähetystön luona 8.10.2006