PÄÄSIVULLE - KOLUMNEJA


10.8.2006

USA:N INTRESSIT JA NIIDEN PUOLUSTAMINEN
- Ilkka Pönkänen

USA, jolla on globaaleja intressejä tiivistäen vain ja ainoastaan globaalin amerikkalaisen liiketoiminnan ja USA:n dollarin tukemiseksi ei suinkaan ole lopettamassa sotaa Lähi-Idässä vaan laajentamassa sitä Iraniin ja Syyriaan. Israelin ylimitoitetut operaatiot Libanonissa ovat vain alkusoittoa tälle. Tuhansia raketteja ei ole hankittu ja salakuljetettu Etelä-Libanoniin ja Hizbollahin bunkkereita rakennettu ilman USA:n ja Israelin hallituksen täydellistä tietämystä ja luultavasti myös myötävaikutusta.
Näillä valtioillahan on maailman tehokkaimmat tiedustelujärjestelmät, ja tiedustelun kohteina ovat aivan varmasti asereitit koko Lähi-Idässa ja myös Etelä-Libanonissa tapahtuva linnoittaminen.

Irania syytetään Hizbollahin aseistamisesta ja jo tästä saadaan synnytettyä riittävä syy hyökkäykselle Iraniin. Varmemmaksi vakuudeksi voidaan järjestää vielä terrori-isku á la 9/11, todisteet viittaavat tietysti Iranin osallisuuteen.

USA on valtio, jossa asuu 5% maailman väestöstä, mutta jonka panostus asevoimiinsa on 50% koko maailman sotilaallisesta panostuksesta. Tällaisten valtavien asevoimien taustalla ovat USA:n kaupan ja finanssipolitiikan intressien edistäminen. Nyt Kiina ja Japani käytännössä kustantavat USA:n asevoimat luotottamalla USA:ta (USA:n ulkomaankaupan vaje oli kesäkuussa 2006 USD 835 miljardia). Kiinan "dollarikortti" on siis neutraloitava ja Japani on pidettävä vahvana liittolaisena.

USA:n puolustaa intressejään pitämällä a) dollarin öljykaupan ja muun maailmankaupan valuuttana ja b) öljyn hinnan korkealla. Tähän se käyttää sekä omia että vasallinsa Israelin asevoimia. Hyökkäys Iraniin tulee ajamaan öljyn hinnan aivan uudelle tasolle. Iranhan pystyy esim. väliaikaisesti sulkemaan Hormuzin salmen.

Hyökkäys Iraniin on aloitettava ennen USA:n Kongressin edustajainhuoneen vaaleja, jotta neokonservatiivit saisivat siellä vallan tammikuuhun 2009 asti. Nyt on vielä 3 kk aikaa, tai käytännössä 2 kk (syyskuu ja lokakuu) koska Iranille on annettu ukaasi vastata lännen ehdotukseen elokuun loppuun mennessä. Siitä kun Iran vastaa kieltävästi niin mainilanlaukauksiin (esim. terroritekoja USA:n maaperällä) viestintävälineissä käytyyn propagandaiskuun ja jännityksen ja valmiuden nostoon menee n. 4 viikkoa ja hyökkäys tällä logiikalla tapahtuu lokakuun 2006 alussa. Ilmahyökkäyksin tuhotaan Iranin kommunikaatio- ja ilmapuolustusjärjestelmät sekä ydinteknologialaitokset.

Nythän Irak on jo saatu sisällisotaan, eli on poistettu alueen kartalta yksi uhka - seuraavaksi on Iranin vuoro. Sellainen geopoliittinen näkymä, jossa Irak, Saudi-Arabia,
Kuwait ja YAE, joilla on yhteensä lähes 50% maailman öljystä ovat vahvan alueellisen Iranin valtion vieressä samalla kun USA vetäytyy Irakista on täysin kestämätön. Sellaista skenaariota ei päästetä syntymään.

Kun vielä muistetaan mikä tapahtuma vajaat viisi vuotta sitten mahdollisti Irakin valtaamisen ja viestintäkonsepti "War on Terrorin" synnyttämisen niin ympyrä sulkeutuu hyökkäyksellä Iraniin. Iran on ollut alunperinkin 9/11 suunnittelijoiden päämaaleja.

Irak piti ensin raivata pois tieltä alueellisena voimana periaatteella "hajoita ja hallitse". Iran poistetaan seuraavaksi uhkaamasta USA:n intressejä alueella. Syyria on merkityksettömin ja heikoin alueen valloista ja ottanee opikseen kun näkee kuinka Iranin käy.

Sisäisesti rikkinäiset ja keskenään eripuraiset valtiot öljyntuotantoalueella ovat koko ajan olleet USA:n tavoite ja tämän tavoitteen se tulee saavuttamaan samalla kun se saavuttaa kontrollin öljyn hinnanasetantaan. Näin säädellään USA:n dollarin valta-asemaa valuuttakaupan keskuksissa. Öljyntuotannon säätelyllä pidetään myös Kiina aisoissa ja ehkäistään Kiinan mahdolliset "valuuttapoliittiset hyökkäykset" pitkälle tulevaisuuteen.

Israel tulee jatkossakin saamaan voimakkaan taloudellisen ja sotilaallisen tuen USA:lta. Onhan Israel USA:n 5. Laivaston "suurin lentotukialus".

5. Laivaston omilla nettisivuilla laivaston operaatioalue määritellään näin: "5th Fleet's area of responsibility encompasses about 7.5 million square miles and includes the Arabian Gulf, Red Sea, Gulf of Oman and parts of the Indian Ocean. This expanse, comprised of 27 countries, includes three critical chokepoints at the Strait of Hormuz, the Suez Canal and the Strait of Bab al Mandeb at the southern tip of Yemen".

Tämän alueen kontrollista on puhe nyt kun tiedotusvälineet julkaisevat uutistoimistojuttujaan Libanonista, Hizbollahista, Israelin itsepuolustuksesta pohjoisrajallaan ja EU:n ja YK:n Turvallisuusneuvoston lausuntojen sanamuodoista.