PÄÄSIVULLE


Helsingin Sanomien artikkeli "Aukottoman selityksen jäljillä" 18.9.2005

- kommentteja

Hannu Yli-Karjanmaa 24.9.

Tilaisuutemme avauspuheenvuorossa korostettiin ettemme tiedä
totuutta terrori-iskuista, tiedämme vain ettei totuutta ole kerrottu.

Myöskään päävieraamme Andreas von Bülow ei nimennyt syyllisiä
alustuksessaan, eikä hän myöskään ole tehnyt sitä kirjassaan.
Näin ollen viittaus Israelin salaiseen palveluun on jo tutuksi tullutta
leimaamista.

Von Bülowin alustus (mp3)

Yleisökeskustelu

Toimittaja ärsyyntyy von Bülowin yleisökeskustelun aikaisesta viittauksesta CIA:n vaikutusvaltaan eräisiin avaintoimittajiin. Viittaus koski ainoastaan Vietnamin sodan aikana julki tullutta Pike-komitean raporttia, jossa todettiin CIA:lla olevan eri tavoin vaikutusvaltaa suureen joukkoon journalisteja.

WTC ja Tuomo Karppinen

Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Tuomo Karppinen tunnustaa ensin, että ei ole kuullutkaan "asioiden todellisesta laidasta" eli WTC:n tuhoutumiseen liittyvistä epäselvyyksistä.

Siitä huolimatta hän arvostelee Goebbels-sitaattiani ja väittää meidän toistavan sanomaamme uudestaan ja uudestaan kunnes siitä tulee totta. Jotenkin vaan tuntuu, että olemme vielä kaukana tavoitteesta, kun Karppinenkin kuuli asiasta vasta nyt ensi kerran.

Karppinen kyllä antaa myös tunnustusta mm tri Kurttilan laskelmille. Kuitenkin karvaat kokemukset Estonia tutkimusten ajoilta vievät voiton ja hän alkaa peilata sivujani sen kautta. "Retoriikka on takavuosilta tuttua" hän toteaa.

On sinänsä ymmärrettävää, että onnettomuustutkija, joka on joutunut salaliittosyytösten kohteeksi kokee virallisen amerikkalaisen onnettomuustutkinnan epäilyn lähtökohtaisesti huuhaana. Toisaalta hän esittää itse salaliittoteorian, jonka mukaan saksalainen telakka masinoi Estonian salaliittoväitteet!

Ammatti-ihmiseltä voi odottaa enemmän. Tri Kurttilan laskelmista annettu lausunto on mielenkiintoinen. Karppisen johtopäätös laskelmien lopputulokseen se, että "mallia pitäisi tarkentaa ja laskea uudelleen". Siis ikäänkuin oikea lopputulos olisi etukäteen tiedossa ja mallinnus on tehtävä niin, että "oikea" lopputulos saavutetaan. Toivottavasti tämä ei ole yleinen periaate onnettomuustutkinnassa!

"Useita yhtäpitäviä ja kiistattomia todistajalausuntoja" voi katsella videoleikkeistä vaikka täältä.

Toimittaja väittää meillä olevan haastavan tavoitteen: "paljastaa suunnitelma, jolla Yhdysvallat tavoittelee maailmanherruutta". Voi voi, eihän meidän sitä tarvitse paljastaa. Sen he ovat tehneet ihan itse. Ei tarvitse kuin lukea Brzezinkin "The Grand Chessboard" tai mennä PNAC:n sivuille, niin suunnitelma on silmiemme edessä!

Eipä Hitlerin kirjaakaan kukaan jaksanut lukea. Miksi vaivautua? TV-keskusteluissa olemme kuulleet suomalaisten asiantuntijoitten kertovan meille, että Yhdysvaltojen ulkopolitiikka ajaa demokratiaa, ihmisoikeuksia ja vapaata markkinataloutta. Tämän ilmoituksen pitäisi riittää.

Valtamedian ulkopuolisena on tietenkin vaikea tietää, mikä toimittajia "salaliittoteorioissa" varsinaisesti kismittää. Meille on tietysti juurtunut syvään käsitys läntisistä yhteiskunnista demokraattisina, vapaina ja hyvää tarkoittavina. Päätöksenteko on avointa ja läpinäkyvää, eikä mitään salaista tapahdu. Mutta jos katsotaan historiaan huomataan verisesti luotuja imperiumeja, joukkohautoja, orjakauppaa ja mitä erilaisimpia salaliittoja ja salaseuroja: Jesuiitat, Temppeliritarit jne. Milloin meistä tuli kilttejä ja miksi?

Asenne viittaa ehkä enemmänkin aukroriteettiuskoon, eikä salaliittoteorioiden hyljeksimiseen sinänsä. Salaliittoteoria Osamasta ja 19:sta arabista on nimittäin toimittajille täysin uskottava. Näin siitä huolimatta, että juuri tämä valtiollisesti laadittu teoria on nykyajan vastine Tsaarin Ohranan teettämälle Siionin viisaitten pöytäkirjoille.

Bushin hallinnon teoriahan pyrkii samaa keinoa käyttäen kohdistamaan kollektiivisen vihamme muslimeihin, jotta Yhdysvaltojen toimet islamilaista maailmaa vastaan kävisivät mahdollisiksi.

Siis professori Klaus Helkamaa mukaellen: Osama-teoria vetoaa siihen, että ihmisillä on taipumus uskoa salaliittoteorioita.

Helkaman järkeily on käsittämätöntä. Miten niin jokin taikasana "salaliitto" voisi tarjota aukottoman selityksen? Kyllähän se fiksu olo tulee siitäkin kun väheksyy ihmisiä, jotka yrittävät perehtyä asioihin ja ajatella omilla aivoillaan.

Ei ole ihme, että salaliittoja sisältävät elokuvat ja kirjat ovat suosittuja. Tällä tavalla saadaan aikaan monitasoinen ja mielenkiintoinen juoni. Se ei tee salaliitoista kuitenkaan epäuskottavia reaalimaailmassa.

Jo Sun Tsu totesi, että sodankäynti perustuu harhautukseen ja eräs tunnettu tiedustelupalvelu käyttää mottonaan lausetta: "petoksen keinoin tulee sinun sotaa käymän".

Sekä professori Helkama, että toimittaja Rantanen toteavat jutussa, että salaliittoja on myös ollut ja tulee olemaan. Näinhän se on. Ja juuri siksi on syytä erittäin kriittisesti tarkastella maailman tapahtumia ja käytettävissä olevien tietojen valossa arvioida sitä mikä on totuus erilaisista tapahtumista ja mikä on pelkkää propagandaa.

Kiitokset Helsingin Sanomille asiamme saamasta julkisuudesta.